energiatakarékos laptophasználat - akkumulátor élettartam - laptop üzemidő - szerviz budapest

laptopok

Laptop töltő típusok. Melyiket válasszam?

2023. március 23. - seoprcikk

Mi a különbség a gyári és helyettesítő laptop töltő között?

Új vagy használt? Eredeti vagy utángyártott akku és töltő?

laptop töltő tipusok: gyári, helyettesítő

Természetesen a laptop tápegységének (töltőadapterének) kiválasztásakor fontos paraméter a csatlakozó típusa, amellyel az eszközhöz csatlakozik. Annak ellenére, hogy manapság már több tízezerre tehető a különféle átalakításokkal rendelkező laptopmodellek száma, viszonylag kevés tápcsatlakozót használnak hozzájuk. Az adaptercsatlakozó szabványos alkatrész, és az általánosan használt szabványok érvényesítése felgyorsítja és csökkenti a gyártási folyamat költségeit. Ezért szinte minden laptopgyártó szabványos tápcsatlakozókat használ.

Laptop töltő típusok - osztályozási lehetőségek


Minden notebook töltő elsődlegesen két osztályba sorolhatjó. Az egyik a gyári töltők csoportja, míg a másikba a helyettesítő vagy utángyártott töltők tartoznak. 

Cikkünk további részében: Mi a különbség a gyári és helyettesítő laptop töltő tápegységek között? Sérülések - csere.

Mitől gyári a töltő? Hiszen mindegyiket gyártják...

E megnevezést azt takarja, hogy az adott laptop gyártójának eredeti eszközéről beszélünk. Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy az adapteren szerepel a gyártó logója, ezzel is hivatott jelezni, hogy gyári hardver van a kezünkben. De miért is fontos ez?

Mint minden termékkategória esetén, legyen akkumulátor vagy laptoptöltő, megfigyelhetjük a márkanév jelentőségét. Amikor ugyanis megveszünk egy eredeti Dell, Asus vagy Lenovo töltőadaptert, akkor nemcsak a termékért, minőségért, hanem a brandért is fizetünk. Gyári töltők ára mindig magasabb, mint a helyettesítőké, és ez az árkülönbözet a márkanévből eredő felárból származik.

Előfordulhat, hogy a felhasználó igényeinek kielégítéséhez elegendő a nem gyári, azaz helyettesítő töltő. Vajon van oka a fogyasztóknak kételkedniük ezek minőségében?

Milyen a helyettesítő laptop töltő minősége?


Általában megegyezik az eredetiével. Továbbá ugyanolyan biztonsági követelményeknek felelnek meg, mint a gyári társaik.Rendelkeznek túlfeszültség védelemmel, túltöltés védelemmel, túlmelegedés elleni védelemmel, illetve rövidzárlat elleni védelemmel is. Tehát biztonságtechnikai szempontból nincs különbség a gyári és helyettesítő között. De azért vannak eltérések.

Leginkább csak külsődlegesek. Az utángyártott töltőn nem látunk hivatalos márkanevet. Tehát ne keressünk rajtuk Apple, Dell, HP, Lenovo, Acer, Asus, Samsung, LG... márkaneveket. Anyaghasználatban lehetnek még eltérések, másabb a műanyag tapintása, színe, kábelének hajlékonysága. Az akkut mind feltölti rendesen. Élettartam tekintetében hamarább lehetnek csereérettek.

Sérülések, meghibásodások - alkatrészcsere

Kábelszakadás történhet, ha görgős székünk átgurul rajta. Ha Blöki megrágja. Ha a rendszeres feltekerés miatt valahol megtörik. Maga az adapter is kaphat akkora ütést, ami hibás működést okoz. A sérült töltőket nem célszerű javítani, jobb, gyakran olcsóbb a csere. Használatuk során érdemes figyelembe venni a helyes laptop töltés szabályait a hosszú akkumulátor üzemidő és élettartam elérése érdekében.

Eredeti vagy utángyártott laptop akkumulátort használjak?


Az eredeti laptop akkumulátorok általában drágábbak, mint az utángyártottak, azonban ajánlott, hogy eredeti akkut használjunk, mert általában jobb minőségűek és hosszabb élettartammal rendelkeznek, és több garanciát nyújtanak.

Az utángyártott akkumulátorok lehetnek olcsóbbak, de nem biztos, hogy ugyanolyan hatékonyak és megbízhatóak, mint az eredetiek. Ha azonban úgy döntünk, hogy utángyártott akkumulátort használunk, akkor érdemes olyan megbízható és jó minőségű gyártót választani, amely biztosítja a minőségét és teljesítményét. Az ilyen választáskor mindig olvassuk el az online véleményeket és ajánlásokat, és tanulmányozzuk a specifikációit. 

Manapság minden webáruház forgalmaz AC/DC adaptert és akkutelepet minden új és használt notebook típushoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopok.blog.hu/api/trackback/id/tr3917986538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása