energiatakarékos laptophasználat - akkumulátor élettartam - laptop üzemidő - szerviz budapest

laptopok

Akkumulátor használat: laptop üzemidő és élettartam

2020. február 06. - seoprcikk

Laptopakkumulátorok használata

Hosszú laptop üzemidő és akkumulátor élettartam

akkumulator-laptophasznalat.jpgA notebookok aksijának a töltéséről és az üzemidő és élettartam meghosszabbítása érdekében történő használatáról sok információt olvashatni, pl.: nem szabad 20 %-os töltöttségi szint alá engedni az akkut, hiszen az igénybevétel az aksi élettartamának megőrzéséhez is hozzájárul és így később kezdenek el gyengülni; vagy: nyugodtan használhatod hálózati áramra csatlakoztatva a laptopot, hiszen az aksitöltés csak 100%-os energiaszint alatt kapcsol be, így az akku kvázi szünetmentes tápegységként működik.

Tévhit a memória-effektusról: az akkuk memóriaeffektus szerint működnek, ezért teljesen le kell őket meríteni, majd feltölteni. Ezzel szemben a modern lítium-ionos akkuk teljesítményére nincsen hatással, hány százalékon kezdjük el tölteni őket. A legfontosabb tulajdonsága a laptop akkumulátornak éppen az akkumulátorcellák típusa. Jelenleg a piacon vásárolható notebookok kétféle akkumulátor cellával lehetnek ellátva, az egyik a lítium-ion, a másik a lítium-polimer. A legtöbb eladásban lévő mobil számítógép belsejében lítium-ion akkumulátor cellákat találhatunk.

A notebook használata hálózati feszültségről

A hosszú laptop üzemidő biztosítása céljából a teljesen feltöltött akkumulátor a 100% elérése után nem kap több feszültséget, az áram már csak a rendszer tápegységéhez jához jut el, ilyenkor a notebookunk kvázi asztali géppé alakul, hiszen akku nélkül állandó feszültségellátást igényel. Nagyobb baj, ha lemerülve sem töltődik a laptopod akkumulátora, mert akkor a hardverrel és a szoftverrel is baj lehet. Ha programhiba miatt nem lehet feltölteni a telepeket, akkor laptopszervizbe kell vinned a táskaszámítógépet, ahol a kivehető akkuk esetén az eltávolítás menete egyszerű, de beépített akkuk esetén az eltávolítás már szakember szükséges hozzá. Ha sikeresen eltávolította akkumulátorunkat, akkor fontos, hogy mindig időről-időre töltsük fel az energiacellákat, hogy ne veszítsenek a tárolt feszültségből.

A lítium-polimer akku használata és töltése

A használat során arra kell figyelnünk, hogy ne érje az akkut semmilyen fizikai behatás, hiszen az bármilyen típusú akkut érzékenyen érintene, valamint kerüljük a teljes lemerülést. Optimális esetben a 30-70 % közötti töltöttségi értéket hálálja meg legjobban az akkunk. A Li-polimer akkuk esetén pozitívumként szokták emlegetni a hosszú laptop üzemidő meglétét, és hogy viszonylag nagy töltőáramot is képes elviselni. Ez azt jelenti, hogy nemcsak előre meghatározott töltőárammal képesek balesetmentesen üzemelni, hanem nagyobb feszültségtöltésre képes töltőt is jólkezel az akku, nagyobb töltés által a maximális töltöttségi szintjét is hamarabb képes elérni. Emellett a töltőről gyakran le- felcsatlakoztatásra is sem hibásodik meg.

Laptop akkumulátor optimalizálása

Ha a napi használat során az akkumulátorod gyorsabban merül, mint az megszokott, érdemes laptopod energiagazdálkodási paramétereit optimalizálni. Keresd ki az energiagazdálkodás menüpontot, állítsd be, hogy noteszgéped, illetve annak képernyője bizonyos idő után automatikusa kikapcsoljon, amennyiben nem használod, majd választhatsz a különböző energiasémák között, az energiatakarékos üzemmód a teljesítményt fogja vissza, ezzel hatékonyan növelve a laptop üzemidő hosszúságát és az akkumulátor élettartamát is, ami fontos takarékossági ésfenntarthatósági szempont a klímakatasztrófa árnyékában.

Google kulcsszavak tartalomkereséshez

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopok.blog.hu/api/trackback/id/tr8015461382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása