energiatakarékos laptophasználat - akkumulátor élettartam - laptop üzemidő - szerviz budapest

laptopok

Energiatakarékos beállítások laptopon

2020. március 05. - laptopos

energiatakarékos laptop akkumuláA laptop üzemidejének határa állandóan fontos kérdéskör azok számára, akik hordozható gépükön dolgoznak, főleg ha nincs hálózati áramcsatlakozási lehetőség. Ebben az esetben a folyamatosan merülő akkumulátor könnyedén gátat szabhat munkánknak, ha nem figyelünk az energiaszintre. Amennyiben drasztikusan leesik a töltöttség szint, akkor nem tehetünk mást, mint hogy nekilátunk variálni az energiatakarékos beállításokat laptopunkon.

Energiatakarékos mód használata


Az első és legfontosabb, amit tehetünk merülő akkumulátor esetén, hogy bekapcsoljuk az energiatakarékos üzemmódot. Ilyenkor a rendszer automatikusan kikapcsol néhány olyan funkciót, amelyekre alapesetben nincs szükség.

Ilyen lehet például a videokártya használata, hiszen grafikus chip számos esetben feleslegesen meríti az akkumulátort, amikor épp csak szöveget szerkesztünk, amihez az integrált chip is bőven elég. Ebben a módban a legtöbb alkatrész csak kevés energiát vesz fel, így készülék fényereje is csökken, ami sokat segíthet egy kritikus pillanatban.

Természetesen az a plusz negyed- vagy félóra jól tud jönni szorult helyzetben, így érdemes figyelemmel kísérni az akku töltöttségét és szükség szerint tovább csökkenteni a kijelző fényerejét is. Ugyanis ez az, ami a legtöbbet képes fogyasztani a processzor mellett az akkumulátorban tárolt energiából.

Energiasémák használata


A különböző alap energiasémák variálása szintén segítséget jelenthet az energiagazdálkodásban, de érdemesebb lehet, ha a sémák közötti váltogatás helyett inkább a saját használati szokásainkhoz leginkább közel álló séma testre szabásával próbálkozunk.

Ha minden nap sok-sok órán keresztül kell akkumulátor nélkül működnie laptopunknak, de eközben leginkább levelezésre használjuk, akkor nyugodtan használjuk a Kiegyensúlyozott sémát, de jelentősen lecsökkentett fényerővel. Extrém esetben megpróbálkozhatunk az Energiatakarékos sémával is, de ez jelentősen le tudja lassítani a laptop működését is.

Speciális energiatakarékossági beállítások


A speciális energiaellátási beállítások alatt találhatjuk a beállítások java részét, így itt érdemes alaposabban is körülnézni. Ezek közül az alábbiakkal könnyedén nyerhetünk értékes perceket üzemidőben:

Kijelző beállításai

A képernyő kikapcsolásának időkorlátját bármikor állíthatjuk. Ez az érték alapértelmezett állapotban 30 perc. Ezt követően, ha nincs aktivitás a gépen a kijelző automatikusan kikapcsol, illetve az adaptív fényerőállítást is szabályozhatjuk. Ezekkel értékes perceket nyerve az üzemidő terén.

Merevlemez kikapcsolás időzítés

A merevlemez kikapcsolásának idejét állíthatjuk be tetszőleges időre. Alapértelmezett beállításként a 20 perces időintervallum van megadva, vagyis ha nem végzünk tevékenységet laptopunkon a megjelölt intervallumot követően kikapcsol a gép merevlemeze. Ugyanakkor ez nem egyenértékű az alvó állapotba lépéssel.

Vezeték nélküli adapter beállítása

Ebben a beállítási paraméterben a Wifi-kártya energiatakarékos módját tudjuk beállítani. A legnagyobb teljesítményű beállítással soha nem fog kikapcsolni, az energiatakarékosabb beállítással elérhető, hogy használaton kívül ez a hardver is kikapcsol.

Alvó állapot időzítés

Az alvó állapot időlimitjét is könnyedén beállíthatjuk. Alapértelmezett beállítási értéken ez az idő intervallum 30 perc, de akár 5-10 perces, vagy több órás időtávot is beállíthatunk.

USB csatlakozók beállításai

Laptopunkon könnyedén engedélyezhetjük vagy tilthatjuk az USB csatlakozón lévő eszközök szelektív felfüggesztését, ezzel elérve, hogy a hosszabb időre bedugott, de használaton kívüli USB-eszközök kevesebb energiát fogyasszanak.

Főkapcsoló konfigurálása

Beállíthatjuk továbbá azt is, hogy mi történjen a bekapcsoló gomb megnyomásával. Ilyen téren választhatunk, hogy a laptop hibernáljon, alvó állapotba kerüljön vagy teljesen kikapcsoljon.

Processzor energiagazdálkodás konfigurálás

A laptop processzorának legkisebb és legnagyobb engedélyezett teljesítményét állíthatjuk be (alapértelmezetten rendre 5% és 100%), illetve a rendszer hűtési házirendjét is optimalizálhatjuk (működjön-e a hűtőventilátor). Az utóbbi teljes kikapcsolása azonban semmiképp sem ajánlott, mert a gép ez esetben könnyedén túlmelegedhet, ami a teljesítménynek és az akkumulátornak sem tesz jót.

Összegezve:

Tovább

Akkumulátor használat: laptop üzemidő és élettartam

Laptopakkumulátorok használata

Hosszú laptop üzemidő és akkumulátor élettartam

akkumulator-laptophasznalat.jpgA notebookok aksijának a töltéséről és az üzemidő és élettartam meghosszabbítása érdekében történő használatáról sok információt olvashatni, pl.: nem szabad 20 %-os töltöttségi szint alá engedni az akkut, hiszen az igénybevétel az aksi élettartamának megőrzéséhez is hozzájárul és így később kezdenek el gyengülni; vagy: nyugodtan használhatod hálózati áramra csatlakoztatva a laptopot, hiszen az aksitöltés csak 100%-os energiaszint alatt kapcsol be, így az akku kvázi szünetmentes tápegységként működik.

Tévhit a memória-effektusról: az akkuk memóriaeffektus szerint működnek, ezért teljesen le kell őket meríteni, majd feltölteni. Ezzel szemben a modern lítium-ionos akkuk teljesítményére nincsen hatással, hány százalékon kezdjük el tölteni őket. A legfontosabb tulajdonsága a laptop akkumulátornak éppen az akkumulátorcellák típusa. Jelenleg a piacon vásárolható notebookok kétféle akkumulátor cellával lehetnek ellátva, az egyik a lítium-ion, a másik a lítium-polimer. A legtöbb eladásban lévő mobil számítógép belsejében lítium-ion akkumulátor cellákat találhatunk.

A notebook használata hálózati feszültségről

A hosszú laptop üzemidő biztosítása céljából a teljesen feltöltött akkumulátor a 100% elérése után nem kap több feszültséget, az áram már csak a rendszer tápegységéhez jához jut el, ilyenkor a notebookunk kvázi asztali géppé alakul, hiszen akku nélkül állandó feszültségellátást igényel. Nagyobb baj, ha lemerülve sem töltődik a laptopod akkumulátora, mert akkor a hardverrel és a szoftverrel is baj lehet. Ha programhiba miatt nem lehet feltölteni a telepeket, akkor laptopszervizbe kell vinned a táskaszámítógépet, ahol a kivehető akkuk esetén az eltávolítás menete egyszerű, de beépített akkuk esetén az eltávolítás már szakember szükséges hozzá. Ha sikeresen eltávolította akkumulátorunkat, akkor fontos, hogy mindig időről-időre töltsük fel az energiacellákat, hogy ne veszítsenek a tárolt feszültségből.

A lítium-polimer akku használata és töltése

A használat során arra kell figyelnünk, hogy ne érje az akkut semmilyen fizikai behatás, hiszen az bármilyen típusú akkut érzékenyen érintene, valamint kerüljük a teljes lemerülést. Optimális esetben a 30-70 % közötti töltöttségi értéket hálálja meg legjobban az akkunk. A Li-polimer akkuk esetén pozitívumként szokták emlegetni a hosszú laptop üzemidő meglétét, és hogy viszonylag nagy töltőáramot is képes elviselni. Ez azt jelenti, hogy nemcsak előre meghatározott töltőárammal képesek balesetmentesen üzemelni, hanem nagyobb feszültségtöltésre képes töltőt is jólkezel az akku, nagyobb töltés által a maximális töltöttségi szintjét is hamarabb képes elérni. Emellett a töltőről gyakran le- felcsatlakoztatásra is sem hibásodik meg.

Laptop akkumulátor optimalizálása

Ha a napi használat során az akkumulátorod gyorsabban merül, mint az megszokott, érdemes laptopod energiagazdálkodási paramétereit optimalizálni. Keresd ki az energiagazdálkodás menüpontot, állítsd be, hogy noteszgéped, illetve annak képernyője bizonyos idő után automatikusa kikapcsoljon, amennyiben nem használod, majd választhatsz a különböző energiasémák között, az energiatakarékos üzemmód a teljesítményt fogja vissza, ezzel hatékonyan növelve a laptop üzemidő hosszúságát és az akkumulátor élettartamát is, ami fontos takarékossági ésfenntarthatósági szempont a klímakatasztrófa árnyékában.

Google kulcsszavak tartalomkereséshez

  • laptop akkumulátor élettartam
  • li-polymer akkumulátorok használata és töltése
  • a leghosszabb laptop üzemidő biztosítása

Laptopok áramellátása hosszú üzemidőre

- Hosszú akkumulátor üzemidő és élettartam -

Laptop tápellátás - megosztott áramellátás

hosszu-laptop-uzemido.jpgSzükséges lehet több laptop működtetése egyazon tápról. Ám nem minden hordozható számítógép igényli pontosan ugyanazt a működési (és töltési) feszültséget, így bármely áramellátó egységnek, melyet megosztani kívánsz több notebook közt, biztosítania kell a megfelelő teljesítményt (watt-értéket) a táskaszámítógépek biztonságos működtetéséhez, továbbá érdemes szem előtt tartani a hosszú laptop üzemidő és akkumulátor élettartam szempontjait is.

Hogy megtaláld a noteszgépeid számára megfelelő adaptert, ellenőrizd a laptop alsó oldalán feltüntetett bemeneti leírásokat, amelyek voltban és amperben szerepelnek. Szorozd meg ezt a két számot, hogy megkapjad a megfelelő teljesítményt wattban.

Például egy olyan laptopnak, mely 19 V-ot és 2,50 A-t igényel, legalább egy 50 W teljesítményű áramforrásra van szüksége. Bár használhatsz nagyobb teljesítményű adaptert, de nem használhatsz olyat, mely a szükségesnél kisebb teljesítmény leadására hivatott.

Tartsd zónában a laptop akkumulátort!

Régebben az akku-rmemóriának nevezett technológiai probléma miatt a nikkel-fémhidrid elemek elfelejtették teljes töltési kapacitásukat és alacsonyabb, majd még annál is alacsonyabb szinteken kezdtek tölteni. Ez a gond mára nem létezik a modern eljárással készült lítium-ion akkumulátoroknak köszönhetően, de az ál-szakmai ajánlásokkal ellentétben ezeket sem kell teljesen lemeríteni, majd újra full feltölteni – ez egy romboló gyakorlat, mely nem kedvez a laptop akkumulátor élettartalom meghosszabbításának, bár kérdéses, érdemes-e évente néhányszor teljesen lemeríteni a notebook aksit.

Csatlakoztasd és töltsd fel az akkut, amikor csak teheted, majd később ismételd meg. A modern akkutelepek nem igényelnek ennél sokkal többet – de helyesen teszed, ha a 25% - 85 % közötti zónában tartod.

Tartalomkereséshez Google-kulcsszavak: hosszú laptop üzemidő | notebook akkumulátor élettartam