energiatakarékos laptophasználat - akkumulátor élettartam - laptop üzemidő - szerviz budapest

laptopok

Laptop szerviz szolgáltatásai Bp

2022. szeptember 17. - seoprcikk

laptop-service-bp.jpg

Mivel foglalkozik a notebook javító műhely?

Egy budapesti laptop szerviz szolgáltatásainak a palettája meglehetősen széles. Bárki bizalommal fordulhat az ilyen cégekhez, a legkülönfélébb problémákkal, kijelző- vagy akkucserével kapcsolatban is. A szolgáltatások között az egyik leggyakoribba a garanciális javításokat végző márkaszerviz. Ezek a laptopszervizek a garancia érvényességi ideje alatt térítésmentesen, ingyen végzik a mobil számítógép javítását. A következő márkatípusok szervizelését végezhetik el: Apple, Asus, Acer, Dell, HP, Toshiba, MSI, eMashines, Packard Bell, Gateway, Lenovo és még sok más. A kijelző javítás vagy az akkumulátor csere ára a gyártmány típusától is függ.

Márkafüggetlen laptopszerviz szolgáltatásai

A notebook szerviz szolgáltatásainak sora a diagnosztikával kezdődik, a kijelző diagnosztikája is ide tartozik. Lehetetlen a készülék sikeres javítása, ha a hiba forrása nem ismert. A megfelelő, szakszerű laptop diagnosztika segítségével gyorsan és költséghatékonyan végezhető el a noteszgép javítása.

Tovább

Laptop töltő típusok. Melyiket válasszam?

Mi a különbség a gyári és helyettesítő laptop töltő között?

laptop töltő tipusok: gyári, helyettesítő

Természetesen a laptop tápegységének (töltőadapterének) kiválasztásakor fontos paraméter a csatlakozó típusa, amellyel az eszközhöz csatlakozik. Annak ellenére, hogy manapság már több tízezerre tehető a különféle átalakításokkal rendelkező laptopmodellek száma, viszonylag kevés tápcsatlakozót használnak hozzájuk. Az adaptercsatlakozó szabványos alkatrész, és az általánosan használt szabványok érvényesítése felgyorsítja és csökkenti a gyártási folyamat költségeit. Ezért szinte minden laptopgyártó szabványos tápcsatlakozókat használ.

Laptop töltő típusok - osztályozási lehetőségek


Minden notebook töltő elsődlegesen két osztályba sorolhatjó. Az egyik a gyári töltők csoportja, míg a másikba a helyettesítő vagy utángyártott töltők tartoznak. 

Cikkünk további részében: Mi a különbség a gyári és helyettesítő laptop töltő tápegységek között? Sérülések - csere.

Tovább

Laptop választás Home Office munkára

laptop-home-office.jpg

Honnan ismerheted fel a jó laptopot? Valójában mire van szükséged otthoni munkavégzéshez? Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni. Mert egy jó notebook nem feltétlenül csak rendkívül erős, hanem tökéletesen passzol is a kívánt feladat teljesítésére. Ha grafikus, tervező, programozó, filmes szaki vagy, vásárolj erős üzleti gépet. Ha csak szövegekkel kell dolgoznod vagy könyvelői munkát végzel, beérheted szerényebb készülékkel.

Tovább

A nagy kérdés: macOS vagy Windows?

Az alábbi cikkben igyekszünk megválaszolni a nagy kérdést, hogy macOs, vagy Windows operációs rendszer érdemes-e választanunk - és mi a különbség közöttük.

lapotopakkumulator.jpg

Az egyik legnagyobb vita a világban, ami még mindig tart, hogy vajon a macOS vagy a Windows a jobb döntés. Biztos választ sajnos nem tudunk adni erre a kérdésre, hiszen a nagy kérdésre, hogy  macOS vagy Windows-e a jobb választás, teljesen egyéni döntés, amit saját magunknak kell meghozni, de mindezek előtt a legjobb, ha közelebbről megismerjük a két márkát.

Megbízhatóság

Csakúgy, mint minden márka és termék esetében is, a megbízhatóság az egyik legfontosabb döntő tényező egy új készülék vásárlásakor. A legrosszabb esetben is a minimum elvárásunk, hogy megvásárolt készülékünk, legalább a garancia idejéig megfelelően funkcionáljon. Semmiképp sem jó az, ha a garancia idején belül már olyan problémák jelennek meg készülékünkben, amik kihatnak az alap funkciókra is.

Megbízhatóság terén verhetetlenek az Apple termékei,  legyen szó szoftverről vagy hardverről. Egy Windows-zal ellentétben összességében sokkal megbízhatóbbnak számítanak a Macintosh- ok, így ha számunkra ez a legfontosabb szempont, akkor mindenképp jó döntést egy ilyen szoftverű készülék mellett döntenünk, hiszen csalódni biztos nem fogunk bennünk ezen a területen.

Biztonság

A biztonság, legfőképpen a szoftveres biztonság az, amire napjainkban egyre nagyobb figyelmet kell fordítanunk, ami azért fontos mivel eszközeink jelszavainkon túl bankkártyáink információt is tárolhatják, amit valószínűleg egy pár internetes fizetés által sokan megadtak, elmentettek már. Legyen itt szó bankkártyánknak az adatairól vagy esetleg a személyes Pay Palunkról, ezek információi mind kideríthetőek az adatainkból. Ezek miatt is nagyon fontos az, hogy milyen készülékre is bízzuk majd ezt a feladatot a későbbiekben. Sokan gondolják tévesen azt, hogy az Apple készülékekről sokkal kisebb mértékben vannak kitéve a kémprogramoknak valamint vírusoknak, mint a Windows-os társaik, ami nem teljesen igaz, bár mégis egyetérthetünk azzal, hogy  a Windows eszközökre több károsabb program is vadászhat, mivel sokkal elterjedtebb és elérhetőbb több ember számára is a szoftver. Mint a két rendszer esetében elmondhatjuk, hogy megbízhatóak, ám ha mégis a maximális biztonság a célunk talán számunkra egy Macintosh lesz a jó választás.

Tovább

Praktikus home office eszközök

A home office eszközök kapcsán szükség lesz egy megbízható notebookra, amihez mindenképpen szerezzünk be egy laptop töltőt Lenovo laptopokhoz.

home office laptop akkumulátor

Otthonról dolgozol? Ebben az esetben mindenképpen szükséged lesz pár praktikus home office eszközre. Fontos, hogy a kellékek megbízhatóak, hasznosak legyenek és nem utolsó sorban jól funkcionáljanak. De vajon milyen kellékeket szerezhetünk be online, amelyek nemcsak segítségünkre vannak, de még jól is jönnek a mindennapok során? Ebből a cikkből minden kiderül!

Az otthoni munkavégzés eszközei

Sokáig azt hittük, hogy home officera csak egyes esetekben van lehetőség, ezt azonban az elmúlt egy év teljesen felülírta. Sokan kezdtek el otthonról dolgozni, amely sok esetben lehet jó dolog, ám persze hátrányai vannak. A produktivitáshoz azonban szükség van pár praktikus eszközre, amelyek nélkül szinte lehetetlen a megfelelő ütemű haladás. Ilyen lehet egy számítógép, egy nyomtató, illetve egy plusz monitor.

Tovább

Érdemes felújítani a laptop akksit?

Manapság természetesen laptop akksik felújítására is lehetőség van, amennyiben úgy döntünk, hogy ezt a megoldást választjuk egy új tartozék vásárlása helyett.

laptopakkumulator

Manapság már egyáltalán nem ördögtől való dolog használtan beszerezni drágább műszaki termékeket. Amennyiben nincs lehetőségünk új laptopot vásárolni, vagy egy használtra beruházni, abban az esetben elgondolkodhatunk a laptop akksi felújításán. De vajon mit takar ez pontosan? Érdemes egyáltalán felújítani egy akkumulátort? Ebből a cikkből minden kiderül!

Mit érdemes tudni a laptop akksikról?

 Mint minden elektronikai eszköz, amely a háztartásban fellelhető akkumulátorral működik, úgy a notebook is ezzel üzemel. Ezeket a kiegészítők meghatározott töltési ciklust bírnak el, amelyet bár nyújtani lehet, annak elhasználódását megakadályozni nem. Ahogy egyre közelebb jutunk a ciklusszám végéhez, úgy kezd el csökkenni az üzemidő.

Az akkumulátorok élettartama

Kevesen tudják, hogy a laptop akksik mennyit is bírnak valójában. A mai modern változatok nagyjából 300-400 töltési ciklusra vannak berendezkedve. A pontos adat függ annak típusától és kapacitásától egyaránt. Egy teljes töltési ciklus annyit takar, hogy miután teljesen lemerült az akksi, újra felöltöd majd ismét lemerül. Elmondható azonban, hogy egy komolyabb gép tartozéka tovább bírja majd, mint egy olcsóbb notebook akkumulátora.

Új akksi vagy felújított változat?

Az, hogy új akksit vásárolunk vagy a régit újítjuk fel, csak tőlünk függ. Van-e lehetőségünk költeni egy használatlan változatra, vagy kisebb költségvetésből kell megoldanunk a problémát.

Tovább

Új laptop beállítása 10 lépésben

Hogyan: új laptop gép beállítása? Útmutató

uj-laptop-beallitas.jpg

Bekapcsolás, beüzemelés új notebook készülék esetében

Lépések: Hogy helyezzem üzembe és állítsam be laptopomat? Triviális dolgokkal kell kezdeni az útmutatást. Kb így.

1. Kapcsold be a készüléket

Kiveszed a vadi új laptopod a dobozból, és először bedugod a konnektorba. Ezután végigpörgeted egy Windows telepítés lépéseit, és már készen is vagy, nem? Nem igazán. A notebookod nincs egészen készen – vagy még nem teljesen a tiéd – amíg némi finomhangolást nem végzel el rajta. Alább olyan feladatokról olvashatsz, amelyeket érdemes elvégezni, ha új mobil PC-d van, mégpedig frissen telepített Windows 10 rendszerrel. Ezt szervizben installálták.

2. Frissítsd az operációs rendszert Windows 11-re

A géped magától is fog frissítéseket telepíteni, de hamarabb túlesel a dolgon, ha kézzel telepíted őket mindjárt a legelején.

Írd be a keresőmezőbe, hogy „frissítések”, majd kattints a „Frissítések keresése” opcióra. Ezután a Windows nekiáll a frissítések keresésének és telepítésének, de addig is nyugodtan lépj tovább a következő feladatra.

3. Állítsd be a kijelző szövegméretezését

Manapság a laptopok olyan nagy felbontású kijelzőkkel kerülnek forgalomba, amelyek éles és színes képet adnak. Ámde a sok pixel miatt lehet, hogy túl aprónak találod majd az ikonokat és szövegeket. Vagy épp ellenkezőleg, az is lehet, hogy a túl nagyra állított ikonok értékes helyet vesznek el a nibitoron. Az asztalon található elemek méretét beállíthatod, Windows 11 esetén, ha az asztalon jobb egérgombbal kattintva előhívod a képernyőbeállításokat. Itt egy csúszka segítségével megkeresheted a számodra legkényelmesebb méretet.

4. Kiterjesztések és a rejtett fájlok megjelenítése

Alapértelmezésben a Windows 11 úgy fog kezelni téged, mint valami megbízhatatlan tinédzsert, nem mutatja sem a kiterjesztéseket (pl.: .docx, .jpeg, .xls), sem a rejtett állományokat. Pedig a három-négy betűs fájlkiterjesztéseket fontos látni, ha tudni szeretnéd, pontosan milyen fájlt is vizsgálsz. Nem mindig elég azt tudni, hogy a „családi-nyaralás” egy képfájl, mert megosztás vagy nyomtatás előtt nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy egy JPG, GIF vagy éppen PNG fájlról van-e szó - és mekkora. Hasonlóképpen tudnod kell, hogy pl. az „arvisura.doc” nevű fájl a Microsoft Word 2003-as verziójával is olvasható, míg a pirézek.docx már újabb szoftvert igényel.

A beállításhoz nyisd meg a Sajátgépet. A sárga mappa ikonra kattintva rögtön a tálcáról is elérheted. Ezután kattints a nézet lapfülre, és pipáld be a fájlkiterjesztések és a rejtett fájlok megjelenítését. Miután az egyiket beállítottad, újra meg kell majd nyomni a „Nézet” gombot.

5. Telepíts Firefox, Google Chrome, Opera böngészőt

A Microsoft Edge böngésző, ami a Windows 10 mellé jár, könnyű, gyors és feltétlenül érdemes megfontolni a használatát. Aztán más mellett dönteni... :). Ha már hozzászoktál a Chrome vagy Firefox használatához, és jól bejáratott felhasználói fiókod van, megszokott bővítményeid, valószínűleg azonnal szeretnéd a kedvenc böngészőprogramodat használni. Így tudod alapértelmezésként beállítani:

Töltsd le és telepítsd a választott programot. 

6. Saját billentyűparancs minden alkalmazáshoz

Rengeteg időt spórolhatsz meg, ha nem az egérrel bogarászol a programjaid között. A beépített billentyűparancsok megtanulása mellett (pl. a Ctrl + T új lapot nyit a böngészőben) beállíthatsz billentyűparancsokat a kedvenc alkalmazásaid eléréshez is.

Írd be a keresőbe, hogy „futtatás”, majd az enter lenyomása után előbukkanó ablakba gépeld be a következőt: explorer shell:AppsFolder. Nyomj az OK-ra.

Jobb gombbal kattints a választott alkalmazásra, majd válaszd az ikon létrehozása opciót. Kattints jobb gombbal az asztali ikonra, majd a Tulajdonságokat választva írd be a Ctrl + Alt + Karakter formátumú billentyűparancsot. Azt javasoljuk, hogy olyat válassz, ami illik az adott programhoz, a Wordhöz tartozó billentyűkombináció lehet például Ctrl + Alt + W. Okézd le, és kész is vagy. Bármilyen gyakran használt feladathoz (pl. kedvenc weboldal megnyitása, képek vágása) beállíthatsz hasonló billentyűparancsot egy ingyenes alkalmazás, az AutoHotkey használatával.

7. Másold át vagy szinkronizáld az adataidat

Ugyan mi haszna egy új személyi számítógépnek, ha hiányoznak róla a legfontosabb dokumentumaid? Több módja is van annak, hogy egyik gépről a másikra áttedd a kulcsfontosságú fájljaidat. Ilyenek például:

  • OneDrive szinkronizálás: ha a One Drive-ban tartod a fájljaidat, automatikusan szinkronizálódni fognak, amikor bejelentkezel egy új gépre a Microsoft fiókoddal.
  • Dropbox vagy Google Drive: hasonlóan működnek más felhő alapú tárhelyszolgáltatások is, de ezek nincsenek eleve telepítve Windows alá.
  • Kézi másolás: egy pendrive segítségével másold át kézzel a fájlokat. Ez eltarthat egy darabig, ezért lehetőség szerint inkább a fentebbi megoldásokat javasoljuk.

8. Fölösleges a felesleges alkalmazások törlése laptopodról

Észrevehetted: a legtöbb forgalmazó telepakolja a gépedet mindenféle alkalmazással, amelyeket jó eséllyel soha nem fogod használni. Antivirus programok 30 napos próbaverziói, felesleges játékok és hasonlók – csak az erőforrásaidat pazarolják, ezért nem árt tőlük megszabadulni. Ezt legegyszerűbb a Gépház > Rendszer > Alkalmazások és szolgáltatások útvonalon végighaladva teheted meg.

9. Asztalod témájának megváltoztatása

Ha tetszik a háttérkép és színséma, ami alapértelmezésként be van állítva, akkor nincs okod lecserélni. A legtöbben azonban szeretjük kissé személyre szabni az operációs rendszer megjelenését. Így teheted meg: az Asztalon jobb gombbal kattintva válaszd ki a Személyre szabás opciót. Itt választhatsz egyetlen háttérképet, egyszínű hátteret vagy diavetítést is, vagy beállíthatod a tálcák, ablakok és a Start menü színét is, akár automatikus jelleggel, a háttérkép alapján is.

10. Iktasd ki az időpazarló zárolási képernyőt

Hacsak nem élvezed, hogy egy szép képet nézegethetsz minden alkalommal, amikor bekapcsolod vagy felébreszted a géped, a zárolási képernyőnek az égvilágon semmi haszna nincs. Ha kiiktatod, egyből a bejelentkezési képernyőn találod majd magad, ezzel megspórolsz pár felesleges kattintást vagy húzást. Így teheted meg:

  • Nyisd meg a Beállítás szerkesztőt: indítsd el a Futtatás parancsot a Start menüből vagy a Windows + R billentyűparancs lenyomásával, és gépeld be, hogy „gpedit.msc”.
  • Nyomj OK-t, a biztonsági figyelmeztetésnél add meg a szükséges engedélyeket, majd keresd meg a bal oldali „Számítógép konfigurációja” könyvtárfában „A felügyeleti sablonok\Vezérlőpult\Személyre szabás” helyet.
  • A személyre szabás mappát kiválasztva jobboldalt kattintsunk kétszer a „Ne jelenjen meg a zárolási képernyő”, majd engedélyezd.
  • Zárd be a Beállítás szerkesztőt, és indítsd újra a gépet.

Jó munkát és kellemes szórakozást, 

Energiatakarékos beállítások laptopon

energiatakarékos laptop akkumuláA laptop üzemidejének határa állandóan fontos kérdéskör azok számára, akik hordozható gépükön dolgoznak, főleg ha nincs hálózati áramcsatlakozási lehetőség. Ebben az esetben a folyamatosan merülő akkumulátor könnyedén gátat szabhat munkánknak, ha nem figyelünk az energiaszintre. Amennyiben drasztikusan leesik a töltöttség szint, akkor nem tehetünk mást, mint hogy nekilátunk variálni az energiatakarékos beállításokat laptopunkon.

Energiatakarékos mód használata


Az első és legfontosabb, amit tehetünk merülő akkumulátor esetén, hogy bekapcsoljuk az energiatakarékos üzemmódot. Ilyenkor a rendszer automatikusan kikapcsol néhány olyan funkciót, amelyekre alapesetben nincs szükség.

Ilyen lehet például a videokártya használata, hiszen grafikus chip számos esetben feleslegesen meríti az akkumulátort, amikor épp csak szöveget szerkesztünk, amihez az integrált chip is bőven elég. Ebben a módban a legtöbb alkatrész csak kevés energiát vesz fel, így készülék fényereje is csökken, ami sokat segíthet egy kritikus pillanatban.

Természetesen az a plusz negyed- vagy félóra jól tud jönni szorult helyzetben, így érdemes figyelemmel kísérni az akku töltöttségét és szükség szerint tovább csökkenteni a kijelző fényerejét is. Ugyanis ez az, ami a legtöbbet képes fogyasztani a processzor mellett az akkumulátorban tárolt energiából.

Energiasémák használata


A különböző alap energiasémák variálása szintén segítséget jelenthet az energiagazdálkodásban, de érdemesebb lehet, ha a sémák közötti váltogatás helyett inkább a saját használati szokásainkhoz leginkább közel álló séma testre szabásával próbálkozunk.

Ha minden nap sok-sok órán keresztül kell akkumulátor nélkül működnie laptopunknak, de eközben leginkább levelezésre használjuk, akkor nyugodtan használjuk a Kiegyensúlyozott sémát, de jelentősen lecsökkentett fényerővel. Extrém esetben megpróbálkozhatunk az Energiatakarékos sémával is, de ez jelentősen le tudja lassítani a laptop működését is.

Speciális energiatakarékossági beállítások


A speciális energiaellátási beállítások alatt találhatjuk a beállítások java részét, így itt érdemes alaposabban is körülnézni. Ezek közül az alábbiakkal könnyedén nyerhetünk értékes perceket üzemidőben:

Kijelző beállításai

A képernyő kikapcsolásának időkorlátját bármikor állíthatjuk. Ez az érték alapértelmezett állapotban 30 perc. Ezt követően, ha nincs aktivitás a gépen a kijelző automatikusan kikapcsol, illetve az adaptív fényerőállítást is szabályozhatjuk. Ezekkel értékes perceket nyerve az üzemidő terén.

Merevlemez kikapcsolás időzítés

A merevlemez kikapcsolásának idejét állíthatjuk be tetszőleges időre. Alapértelmezett beállításként a 20 perces időintervallum van megadva, vagyis ha nem végzünk tevékenységet laptopunkon a megjelölt intervallumot követően kikapcsol a gép merevlemeze. Ugyanakkor ez nem egyenértékű az alvó állapotba lépéssel.

Vezeték nélküli adapter beállítása

Ebben a beállítási paraméterben a Wifi-kártya energiatakarékos módját tudjuk beállítani. A legnagyobb teljesítményű beállítással soha nem fog kikapcsolni, az energiatakarékosabb beállítással elérhető, hogy használaton kívül ez a hardver is kikapcsol.

Alvó állapot időzítés

Az alvó állapot időlimitjét is könnyedén beállíthatjuk. Alapértelmezett beállítási értéken ez az idő intervallum 30 perc, de akár 5-10 perces, vagy több órás időtávot is beállíthatunk.

USB csatlakozók beállításai

Laptopunkon könnyedén engedélyezhetjük vagy tilthatjuk az USB csatlakozón lévő eszközök szelektív felfüggesztését, ezzel elérve, hogy a hosszabb időre bedugott, de használaton kívüli USB-eszközök kevesebb energiát fogyasszanak.

Főkapcsoló konfigurálása

Beállíthatjuk továbbá azt is, hogy mi történjen a bekapcsoló gomb megnyomásával. Ilyen téren választhatunk, hogy a laptop hibernáljon, alvó állapotba kerüljön vagy teljesen kikapcsoljon.

Processzor energiagazdálkodás konfigurálás

A laptop processzorának legkisebb és legnagyobb engedélyezett teljesítményét állíthatjuk be (alapértelmezetten rendre 5% és 100%), illetve a rendszer hűtési házirendjét is optimalizálhatjuk (működjön-e a hűtőventilátor). Az utóbbi teljes kikapcsolása azonban semmiképp sem ajánlott, mert a gép ez esetben könnyedén túlmelegedhet, ami a teljesítménynek és az akkumulátornak sem tesz jót.

Összegezve:

Tovább

Akkumulátor használat: laptop üzemidő és élettartam

Laptopakkumulátorok használata

Hosszú laptop üzemidő és akkumulátor élettartam

akkumulator-laptophasznalat.jpgA notebookok aksijának a töltéséről és az üzemidő és élettartam meghosszabbítása érdekében történő használatáról sok információt olvashatni, pl.: nem szabad 20 %-os töltöttségi szint alá engedni az akkut, hiszen az igénybevétel az aksi élettartamának megőrzéséhez is hozzájárul és így később kezdenek el gyengülni; vagy: nyugodtan használhatod hálózati áramra csatlakoztatva a laptopot, hiszen az aksitöltés csak 100%-os energiaszint alatt kapcsol be, így az akku kvázi szünetmentes tápegységként működik.

Tévhit a memória-effektusról: az akkuk memóriaeffektus szerint működnek, ezért teljesen le kell őket meríteni, majd feltölteni. Ezzel szemben a modern lítium-ionos akkuk teljesítményére nincsen hatással, hány százalékon kezdjük el tölteni őket. A legfontosabb tulajdonsága a laptop akkumulátornak éppen az akkumulátorcellák típusa. Jelenleg a piacon vásárolható notebookok kétféle akkumulátor cellával lehetnek ellátva, az egyik a lítium-ion, a másik a lítium-polimer. A legtöbb eladásban lévő mobil számítógép belsejében lítium-ion akkumulátor cellákat találhatunk.

A notebook használata hálózati feszültségről

A hosszú laptop üzemidő biztosítása céljából a teljesen feltöltött akkumulátor a 100% elérése után nem kap több feszültséget, az áram már csak a rendszer tápegységéhez jához jut el, ilyenkor a notebookunk kvázi asztali géppé alakul, hiszen akku nélkül állandó feszültségellátást igényel. Nagyobb baj, ha lemerülve sem töltődik a laptopod akkumulátora, mert akkor a hardverrel és a szoftverrel is baj lehet. Ha programhiba miatt nem lehet feltölteni a telepeket, akkor laptopszervizbe kell vinned a táskaszámítógépet, ahol a kivehető akkuk esetén az eltávolítás menete egyszerű, de beépített akkuk esetén az eltávolítás már szakember szükséges hozzá. Ha sikeresen eltávolította akkumulátorunkat, akkor fontos, hogy mindig időről-időre töltsük fel az energiacellákat, hogy ne veszítsenek a tárolt feszültségből.

A lítium-polimer akku használata és töltése

A használat során arra kell figyelnünk, hogy ne érje az akkut semmilyen fizikai behatás, hiszen az bármilyen típusú akkut érzékenyen érintene, valamint kerüljük a teljes lemerülést. Optimális esetben a 30-70 % közötti töltöttségi értéket hálálja meg legjobban az akkunk. A Li-polimer akkuk esetén pozitívumként szokták emlegetni a hosszú laptop üzemidő meglétét, és hogy viszonylag nagy töltőáramot is képes elviselni. Ez azt jelenti, hogy nemcsak előre meghatározott töltőárammal képesek balesetmentesen üzemelni, hanem nagyobb feszültségtöltésre képes töltőt is jólkezel az akku, nagyobb töltés által a maximális töltöttségi szintjét is hamarabb képes elérni. Emellett a töltőről gyakran le- felcsatlakoztatásra is sem hibásodik meg.

Laptop akkumulátor optimalizálása

Ha a napi használat során az akkumulátorod gyorsabban merül, mint az megszokott, érdemes laptopod energiagazdálkodási paramétereit optimalizálni. Keresd ki az energiagazdálkodás menüpontot, állítsd be, hogy noteszgéped, illetve annak képernyője bizonyos idő után automatikusa kikapcsoljon, amennyiben nem használod, majd választhatsz a különböző energiasémák között, az energiatakarékos üzemmód a teljesítményt fogja vissza, ezzel hatékonyan növelve a laptop üzemidő hosszúságát és az akkumulátor élettartamát is, ami fontos takarékossági ésfenntarthatósági szempont a klímakatasztrófa árnyékában.

Google kulcsszavak tartalomkereséshez

  • laptop akkumulátor élettartam
  • li-polymer akkumulátorok használata és töltése
  • a leghosszabb laptop üzemidő biztosítása

Laptopok áramellátása hosszú üzemidőre

- Hosszú akkumulátor üzemidő és élettartam -

Laptop tápellátás - megosztott áramellátás

hosszu-laptop-uzemido.jpgSzükséges lehet több laptop működtetése egyazon tápról. Ám nem minden hordozható számítógép igényli pontosan ugyanazt a működési (és töltési) feszültséget, így bármely áramellátó egységnek, melyet megosztani kívánsz több notebook közt, biztosítania kell a megfelelő teljesítményt (watt-értéket) a táskaszámítógépek biztonságos működtetéséhez, továbbá érdemes szem előtt tartani a hosszú laptop üzemidő és akkumulátor élettartam szempontjait is.

Hogy megtaláld a noteszgépeid számára megfelelő adaptert, ellenőrizd a laptop alsó oldalán feltüntetett bemeneti leírásokat, amelyek voltban és amperben szerepelnek. Szorozd meg ezt a két számot, hogy megkapjad a megfelelő teljesítményt wattban.

Például egy olyan laptopnak, mely 19 V-ot és 2,50 A-t igényel, legalább egy 50 W teljesítményű áramforrásra van szüksége. Bár használhatsz nagyobb teljesítményű adaptert, de nem használhatsz olyat, mely a szükségesnél kisebb teljesítmény leadására hivatott.

Tartsd zónában a laptop akkumulátort!

Régebben az akku-rmemóriának nevezett technológiai probléma miatt a nikkel-fémhidrid elemek elfelejtették teljes töltési kapacitásukat és alacsonyabb, majd még annál is alacsonyabb szinteken kezdtek tölteni. Ez a gond mára nem létezik a modern eljárással készült lítium-ion akkumulátoroknak köszönhetően, de az ál-szakmai ajánlásokkal ellentétben ezeket sem kell teljesen lemeríteni, majd újra full feltölteni – ez egy romboló gyakorlat, mely nem kedvez a laptop akkumulátor élettartalom meghosszabbításának, bár kérdéses, érdemes-e évente néhányszor teljesen lemeríteni a notebook aksit.

Csatlakoztasd és töltsd fel az akkut, amikor csak teheted, majd később ismételd meg. A modern akkutelepek nem igényelnek ennél sokkal többet – de helyesen teszed, ha a 25% - 85 % közötti zónában tartod.

Tartalomkereséshez Google-kulcsszavak: hosszú laptop üzemidő | notebook akkumulátor élettartam

süti beállítások módosítása