energiatakarékos laptophasználat - akkumulátor élettartam - laptop üzemidő - szerviz budapest

laptopok

Óvd szemed világát laptophasználóként

2023. június 07. - seoprcikk

Hogyan kíméljük szemünket, ha sokat ülünk képernyő előtt?

szem-kimelo-kijelzo.jpg

Szemed védelme fontos szempont, különösen akkor, ha naponta hosszú iórákon át használod a laptopodat. Több módja van annak, hogy eközben mégis megőrid éles látásodat. Léteznek jó ötletek, hogyan óvhatod a szemedet. Tudnod érdemes azt is, milyen laptopkijelzők lehetnek károsak vagy kímélőek. Bemutatjuk azt is, milyen programot érdemes, és hogyan kell gépedre telepítened.

Tippek, tanácsok kékfény-szűrőtől az Éjszakai fényig

Először is használj kékfény-szűrőt. A laptopok kijelzőiből sugárzó kék fény káros hatással lehet a szemedre, és negatív hatást gyakorolhat az alvásodra is. A kékfény-szűrők segítenek csökkenteni ebben a színspektrumban a kibocsátást, csökkentve ezzel a szemfáradtságot és más káros hatásokat. Sok notebook rendelkezik beépített szűrővel vagy szoftveres megoldással, amelyet bekapcsolhatsz. Tedd meg!

Ajánlatos továbbá matt kijelző használata. Ezek általában jobbak a fényvisszaverődés csökkentése és a szemfáradtság minimalizálása szempontjából. Így ha lehetőséged van, válassz matt bevonattal rendelkező monitort, amikor új vagy használt gépet vásárolsz.

Mérete és felbontás. Nagyobb kijelző méret és magasabb felbontás lehetővé teszi a szöveg és a képek jobb megjelenítését, ami csökkentheti a szem megterhelését. Ha lehetőséged van, válassz olyan laptopot, amely nagyobb kijelző mérettel és erősebb felbontással rendelkezik.

Fontos továbbá, hogy a kijelző fényereje és kontrasztja optimálisan legyen beállítva. Túl erős vagy túl gyenge fényerő szemfáradtságot okozhat. Állítsd be a kijelző fényerejét úgy, hogy kényelmes legyen a szemed számára, és ne legyen túl világos vagy túl sötét. Hunyorognod ne kelljen.

Végezz szemgyakorlatokat és tarts be a pihenőidőt. Rendszeresen pihentesd a szemedet hosszabb használat után. Gyakorolj szemmozgásokat, nézz távoli tárgyakat, és végezz szemtornákat. Emellett alkalmazd a 20-20-20 szabályt: minden 20 perc használat után nézz legalább 20 másodpercig legalább 20 lábnyira, azaz 6 méterre levő távoli tárgyat. Ha kicsi szobád, nézz ki az ablakon!

Tovább

Megbízható, olcsó használt laptopok webáruházból

megbizhato-hasznalt-laptop.jpg

Korábbi évek tapasztalata alapján 2023-ban is hálás feladat használt laptop vásárlására. Olcsó, felújított notebook sok webáruház kínálatában szerepel. Áruk alacsonyabb, mint az analóg új számítógépeké a szaküzletekben, ugyanakkor amelyek teljesítményük megközelítőleg hasonló. 

Milyen használt laptopot vásárolhat 2023-ban?

Egy laptop kiválasztásakor a potenciális vásárló nemcsak a készülék jellemzőire, hanem a vásárlás helyére is figyel. Mivel a mobil PC meglehetősen drága eszköz, sokan a támogatott hardverek másodlagos piacához fordulnak. Ám eközben fontos figyelembe venni a processzor teljesítményét és a videokártya teljesítményét, mivel ezeket az alkatrészeket nehezebb jobbra cserélni.

Nem árt a használt notebook vásárlása előtt stressz- és teljesítménytesztet végezni, hogy helyesen értékelhessük a termék állapotát. Néhány modell, amely számításba jöhet, ha megbízható, de olcsó használt laptopot keresünk - lehetőleg garanciával.

Tovább

Laptop töltő típusok. Melyiket válasszam?

Mi a különbség a gyári és helyettesítő laptop töltő között?

Új vagy használt? Eredeti vagy utángyártott akku és töltő?

laptop töltő tipusok: gyári, helyettesítő

Természetesen a laptop tápegységének (töltőadapterének) kiválasztásakor fontos paraméter a csatlakozó típusa, amellyel az eszközhöz csatlakozik. Annak ellenére, hogy manapság már több tízezerre tehető a különféle átalakításokkal rendelkező laptopmodellek száma, viszonylag kevés tápcsatlakozót használnak hozzájuk. Az adaptercsatlakozó szabványos alkatrész, és az általánosan használt szabványok érvényesítése felgyorsítja és csökkenti a gyártási folyamat költségeit. Ezért szinte minden laptopgyártó szabványos tápcsatlakozókat használ.

Laptop töltő típusok - osztályozási lehetőségek


Minden notebook töltő elsődlegesen két osztályba sorolhatjó. Az egyik a gyári töltők csoportja, míg a másikba a helyettesítő vagy utángyártott töltők tartoznak. 

Cikkünk további részében: Mi a különbség a gyári és helyettesítő laptop töltő tápegységek között? Sérülések - csere.

Tovább

Tippek: laptop élettartam meghosszabítása

Hogy a tovább maradjon üzemképes laptopod és akkuja

laptop-elettartam-tippek.jpeg

Akkumulátor üzemidő növelés, laptop élettartam 

Felhasználóként jól tudod: a laptop élettartam, illetve annak növelése, meghosszabbítása fontos tényező. Nem csak attól az összegtől kíméled meg magadat, amely egy új notebook megvásárlásával jár, de a környezetre is jótékony hatást gyakorolsz. Elsősorban azért, mert megpróbálod kihozni a legtöbbet a meglévő készülékedből, mielőtt újat vásárolnál. Sok esetben elegendő a már meglévő hardvereszközödet felgyorsítani, vagy egyszerűen csak odafigyelni néhány apróságra annak érdekében, hogy ne kelljen újat venned. 

Notebook élettartam növelése rendszeres tisztítással

Mint ahogy az autódnak és egyéb használati tárgyaknak, úgy a laptopodnak is kijár néha egy kis extra odafigyelés. A tisztítás fontos külsőleg is, de nemcsak az esztétikai szempontokra érdemes odafigyelni. A belső tisztítás elengedhetetlen a készülék élettartam-növelése szempontjából. A lerakódott por miatt jelentősen megnövekedhet a ventilátor és a processzor terhelése, ezáltal pedig sokkal gyorsabban elhasználódik a készülék. Nem is beszélve arról, hogy nemcsak a laptop lassulásán, de a hőmérséklet emelkedésén is észre fogod venni, ha nincs kitisztítva megfelelően. A felmelegedés pedig egyik hardvernek sem tesz jót.

Szakemberek azt szokták javasolni, hogy legalább évi két alkalommal szakszerű tisztításnak vesd alá az eszközt. Ez magában foglalja mind a processzor újrapasztázását, mind pedig a termék alapos belső tisztítását. A legtöbb laptopszerviz segítségedre lesz ebben és nem kell súlyos összegeket fizetni érte. A befektetés pedig garantáltan megtérül.

Tovább

Laptop szerviz szolgáltatásai Bp

laptop-service-bp.jpg

Mivel foglalkozik a notebook javító műhely?

Egy budapesti laptop szerviz szolgáltatásainak a palettája meglehetősen széles. Bárki bizalommal fordulhat az ilyen cégekhez, a legkülönfélébb problémákkal, kijelző- vagy akkucserével kapcsolatban is. A szolgáltatások között az egyik leggyakoribba a garanciális javításokat végző márkaszerviz. Ezek a laptopszervizek a garancia érvényességi ideje alatt térítésmentesen, ingyen végzik a mobil számítógép javítását. A következő márkatípusok szervizelését végezhetik el: Apple, Asus, Acer, Dell, HP, Toshiba, MSI, eMashines, Packard Bell, Gateway, Lenovo és még sok más. A kijelző javítás vagy az akkumulátor csere ára a gyártmány típusától is függ.

Márkafüggetlen laptopszerviz szolgáltatásai

A notebook szerviz szolgáltatásainak sora a diagnosztikával kezdődik, a kijelző diagnosztikája is ide tartozik. Lehetetlen a készülék sikeres javítása, ha a hiba forrása nem ismert. A megfelelő, szakszerű laptop diagnosztika segítségével gyorsan és költséghatékonyan végezhető el a noteszgép javítása.

Tovább

Laptop választás Home Office munkára

laptop-home-office.jpg

Honnan ismerheted fel a jó laptopot? Valójában mire van szükséged otthoni munkavégzéshez? Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni. Mert egy jó notebook nem feltétlenül csak rendkívül erős, hanem tökéletesen passzol is a kívánt feladat teljesítésére. Ha grafikus, tervező, programozó, filmes szaki vagy, vásárolj erős üzleti gépet. Ha csak szövegekkel kell dolgoznod vagy könyvelői munkát végzel, beérheted szerényebb készülékkel.

Tovább

A nagy kérdés: macOS vagy Windows?

Az alábbi cikkben igyekszünk megválaszolni a nagy kérdést, hogy macOs, vagy Windows operációs rendszer érdemes-e választanunk - és mi a különbség közöttük.

lapotopakkumulator.jpg

Az egyik legnagyobb vita a világban, ami még mindig tart, hogy vajon a macOS vagy a Windows a jobb döntés. Biztos választ sajnos nem tudunk adni erre a kérdésre, hiszen a nagy kérdésre, hogy  macOS vagy Windows-e a jobb választás, teljesen egyéni döntés, amit saját magunknak kell meghozni, de mindezek előtt a legjobb, ha közelebbről megismerjük a két márkát.

Megbízhatóság

Csakúgy, mint minden márka és termék esetében is, a megbízhatóság az egyik legfontosabb döntő tényező egy új készülék vásárlásakor. A legrosszabb esetben is a minimum elvárásunk, hogy megvásárolt készülékünk, legalább a garancia idejéig megfelelően funkcionáljon. Semmiképp sem jó az, ha a garancia idején belül már olyan problémák jelennek meg készülékünkben, amik kihatnak az alap funkciókra is.

Megbízhatóság terén verhetetlenek az Apple termékei,  legyen szó szoftverről vagy hardverről. Egy Windows-zal ellentétben összességében sokkal megbízhatóbbnak számítanak a Macintosh- ok, így ha számunkra ez a legfontosabb szempont, akkor mindenképp jó döntést egy ilyen szoftverű készülék mellett döntenünk, hiszen csalódni biztos nem fogunk bennünk ezen a területen.

Tovább

Praktikus home office eszközök

A home office eszközök kapcsán szükség lesz egy megbízható notebookra, amihez mindenképpen szerezzünk be egy laptop töltőt Lenovo laptopokhoz.

home office laptop akkumulátor

Otthonról dolgozol? Ebben az esetben mindenképpen szükséged lesz pár praktikus home office eszközre. Fontos, hogy a kellékek megbízhatóak, hasznosak legyenek és nem utolsó sorban jól funkcionáljanak. De vajon milyen kellékeket szerezhetünk be online, amelyek nemcsak segítségünkre vannak, de még jól is jönnek a mindennapok során? Ebből a cikkből minden kiderül!

Az otthoni munkavégzés eszközei

Sokáig azt hittük, hogy home officera csak egyes esetekben van lehetőség, ezt azonban az elmúlt egy év teljesen felülírta. Sokan kezdtek el otthonról dolgozni, amely sok esetben lehet jó dolog, ám persze hátrányai vannak. A produktivitáshoz azonban szükség van pár praktikus eszközre, amelyek nélkül szinte lehetetlen a megfelelő ütemű haladás. Ilyen lehet egy számítógép, egy nyomtató, illetve egy plusz monitor.

Tovább

Érdemes felújítani a laptop akksit?

Manapság természetesen laptop akksik felújítására is lehetőség van, amennyiben úgy döntünk, hogy ezt a megoldást választjuk egy új tartozék vásárlása helyett.

laptopakkumulator

Manapság már egyáltalán nem ördögtől való dolog használtan beszerezni drágább műszaki termékeket. Amennyiben nincs lehetőségünk új laptopot vásárolni, vagy egy használtra beruházni, abban az esetben elgondolkodhatunk a laptop akksi felújításán. De vajon mit takar ez pontosan? Érdemes egyáltalán felújítani egy akkumulátort? Ebből a cikkből minden kiderül!

Mit érdemes tudni a laptop akksikról?

 Mint minden elektronikai eszköz, amely a háztartásban fellelhető akkumulátorral működik, úgy a notebook is ezzel üzemel. Ezeket a kiegészítők meghatározott töltési ciklust bírnak el, amelyet bár nyújtani lehet, annak elhasználódását megakadályozni nem. Ahogy egyre közelebb jutunk a ciklusszám végéhez, úgy kezd el csökkenni az üzemidő.

Az akkumulátorok élettartama

Kevesen tudják, hogy a laptop akksik mennyit is bírnak valójában. A mai modern változatok nagyjából 300-400 töltési ciklusra vannak berendezkedve. A pontos adat függ annak típusától és kapacitásától egyaránt. Egy teljes töltési ciklus annyit takar, hogy miután teljesen lemerült az akksi, újra felöltöd majd ismét lemerül. Elmondható azonban, hogy egy komolyabb gép tartozéka tovább bírja majd, mint egy olcsóbb notebook akkumulátora.

Új akksi vagy felújított változat?

Az, hogy új akksit vásárolunk vagy a régit újítjuk fel, csak tőlünk függ. Van-e lehetőségünk költeni egy használatlan változatra, vagy kisebb költségvetésből kell megoldanunk a problémát.

Tovább

Használati útmutató a CPU Z programhoz

guide-using-cpu-z.jpg

CPU Z program: ingyenes szoftver, amely információkat gyűjt a számítógép főbb eszközeiről, mint például a processzor neve és száma, kódneve, gyorsítótár-szintjei; az alaplap és a chipset; a memória típusa, mérete, időzítése és modulspecifikációi (SPD), valamint a magok belső frekvenciájának és a memória frekvenciájának valós idejű mérése. E programot gyakran letöltik a PR-re vagy laptopra annak megállapítására, hogy milyen processzor van telepítve a számítógépbe, és hogy bármikor megmérjék a CPU működési frekvenciáját. Tehát a CPU-Z egy ingyenes segédprogram, amellyel ellenőrizheti a memória és a processzor(ok) specifikációit és teljesítményét a rendszerben.

Ez a bejegyzés a CPU-Z használatát ismerteti a Windows rendszerben, és az eredmények értelmezésének módját. A program működését segít megérteni, hogy a processzor energiagazdálkodásának bármilyen formája van-e hatással a rendszerre. Futtatható emellett gyors szintetikus CPU-teszt is, amely hasznos a különböző processzorok és rendszerek összehasonlításához, értékeléséhez.

Tovább
süti beállítások módosítása