energiatakarékos laptophasználat - akkumulátor élettartam - laptop üzemidő - szerviz budapest

laptopok

Energiatakarékos beállítások laptopon

2020. március 05. - seoprcikk

energiatakarékos laptop akkumuláA laptop üzemidejének határa állandóan fontos kérdéskör azok számára, akik hordozható gépükön dolgoznak, főleg ha nincs hálózati áramcsatlakozási lehetőség. Ebben az esetben a folyamatosan merülő akkumulátor könnyedén gátat szabhat munkánknak, ha nem figyelünk az energiaszintre. Amennyiben drasztikusan leesik a töltöttség szint, akkor nem tehetünk mást, mint hogy nekilátunk variálni az energiatakarékos beállításokat laptopunkon.

Energiatakarékos mód használata


Az első és legfontosabb, amit tehetünk merülő akkumulátor esetén, hogy bekapcsoljuk az energiatakarékos üzemmódot. Ilyenkor a rendszer automatikusan kikapcsol néhány olyan funkciót, amelyekre alapesetben nincs szükség.

Ilyen lehet például a videokártya használata, hiszen grafikus chip számos esetben feleslegesen meríti az akkumulátort, amikor épp csak szöveget szerkesztünk, amihez az integrált chip is bőven elég. Ebben a módban a legtöbb alkatrész csak kevés energiát vesz fel, így készülék fényereje is csökken, ami sokat segíthet egy kritikus pillanatban.

Természetesen az a plusz negyed- vagy félóra jól tud jönni szorult helyzetben, így érdemes figyelemmel kísérni az akku töltöttségét és szükség szerint tovább csökkenteni a kijelző fényerejét is. Ugyanis ez az, ami a legtöbbet képes fogyasztani a processzor mellett az akkumulátorban tárolt energiából.

Energiasémák használata


A különböző alap energiasémák variálása szintén segítséget jelenthet az energiagazdálkodásban, de érdemesebb lehet, ha a sémák közötti váltogatás helyett inkább a saját használati szokásainkhoz leginkább közel álló séma testre szabásával próbálkozunk.

Ha minden nap sok-sok órán keresztül kell akkumulátor nélkül működnie laptopunknak, de eközben leginkább levelezésre használjuk, akkor nyugodtan használjuk a Kiegyensúlyozott sémát, de jelentősen lecsökkentett fényerővel. Extrém esetben megpróbálkozhatunk az Energiatakarékos sémával is, de ez jelentősen le tudja lassítani a laptop működését is.

Speciális energiatakarékossági beállítások


A speciális energiaellátási beállítások alatt találhatjuk a beállítások java részét, így itt érdemes alaposabban is körülnézni. Ezek közül az alábbiakkal könnyedén nyerhetünk értékes perceket üzemidőben:

Kijelző beállításai

A képernyő kikapcsolásának időkorlátját bármikor állíthatjuk. Ez az érték alapértelmezett állapotban 30 perc. Ezt követően, ha nincs aktivitás a gépen a kijelző automatikusan kikapcsol, illetve az adaptív fényerőállítást is szabályozhatjuk. Ezekkel értékes perceket nyerve az üzemidő terén.

Merevlemez kikapcsolás időzítés

A merevlemez kikapcsolásának idejét állíthatjuk be tetszőleges időre. Alapértelmezett beállításként a 20 perces időintervallum van megadva, vagyis ha nem végzünk tevékenységet laptopunkon a megjelölt intervallumot követően kikapcsol a gép merevlemeze. Ugyanakkor ez nem egyenértékű az alvó állapotba lépéssel.

Vezeték nélküli adapter beállítása

Ebben a beállítási paraméterben a Wifi-kártya energiatakarékos módját tudjuk beállítani. A legnagyobb teljesítményű beállítással soha nem fog kikapcsolni, az energiatakarékosabb beállítással elérhető, hogy használaton kívül ez a hardver is kikapcsol.

Alvó állapot időzítés

Az alvó állapot időlimitjét is könnyedén beállíthatjuk. Alapértelmezett beállítási értéken ez az idő intervallum 30 perc, de akár 5-10 perces, vagy több órás időtávot is beállíthatunk.

USB csatlakozók beállításai

Laptopunkon könnyedén engedélyezhetjük vagy tilthatjuk az USB csatlakozón lévő eszközök szelektív felfüggesztését, ezzel elérve, hogy a hosszabb időre bedugott, de használaton kívüli USB-eszközök kevesebb energiát fogyasszanak.

Főkapcsoló konfigurálása

Beállíthatjuk továbbá azt is, hogy mi történjen a bekapcsoló gomb megnyomásával. Ilyen téren választhatunk, hogy a laptop hibernáljon, alvó állapotba kerüljön vagy teljesen kikapcsoljon.

Processzor energiagazdálkodás konfigurálás

A laptop processzorának legkisebb és legnagyobb engedélyezett teljesítményét állíthatjuk be (alapértelmezetten rendre 5% és 100%), illetve a rendszer hűtési házirendjét is optimalizálhatjuk (működjön-e a hűtőventilátor). Az utóbbi teljes kikapcsolása azonban semmiképp sem ajánlott, mert a gép ez esetben könnyedén túlmelegedhet, ami a teljesítménynek és az akkumulátornak sem tesz jót.

Összegezve:

A laptopok esetében tehát számos speciális beállítás között is szemezgethetünk, melyeknek hála akár értékes perceket is nyerhetünk üzemidőben. Azonban ilyen esetben a teljesítményből kell áldozatokat hoznunk. Ezért mindenkinek magának kell felmérni, milyen beállításokat szab személyre laptopján.

Könnyen választhatsz akkumulátort laptophoz a laptopakkumulator.eu webshopban.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopok.blog.hu/api/trackback/id/tr415505010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása