energiatakarékos laptophasználat - akkumulátor élettartam - laptop üzemidő - szerviz budapest

laptopok

Új laptop beállítása 10 lépésben

2021. január 23. - seoprcikk

Hogyan: új laptop gép beállítása? Útmutató

uj-laptop-beallitas.jpg

Bekapcsolás, beüzemelés új notebook készülék esetében

Lépések: Hogy helyezzem üzembe és állítsam be laptopomat? Triviális dolgokkal kell kezdeni az útmutatást. Kb így.

1. Kapcsold be a készüléket

Kiveszed a vadi új laptopod a dobozból, és először bedugod a konnektorba. Ezután végigpörgeted egy Windows telepítés lépéseit, és már készen is vagy, nem? Nem igazán. A notebookod nincs egészen készen – vagy még nem teljesen a tiéd – amíg némi finomhangolást nem végzel el rajta. Alább olyan feladatokról olvashatsz, amelyeket érdemes elvégezni, ha új mobil PC-d van, mégpedig frissen telepített Windows 10 rendszerrel. Ezt szervizben installálták.

Ugyanezt kell tenned akkor is. ha szerviz szaküzletében felújított, használt laptopot vásároltál-

2. Frissítsd az operációs rendszert Windows 11-re

A géped magától is fog frissítéseket telepíteni, de hamarabb túlesel a dolgon, ha kézzel telepíted őket mindjárt a legelején.

Írd be a keresőmezőbe, hogy „frissítések”, majd kattints a „Frissítések keresése” opcióra. Ezután a Windows nekiáll a frissítések keresésének és telepítésének, de addig is nyugodtan lépj tovább a következő feladatra.

3. Állítsd be a kijelző szövegméretezését

Manapság a laptopok olyan nagy felbontású kijelzőkkel kerülnek forgalomba, amelyek éles és színes képet adnak. Ámde a sok pixel miatt lehet, hogy túl aprónak találod majd az ikonokat és szövegeket. Vagy épp ellenkezőleg, az is lehet, hogy a túl nagyra állított ikonok értékes helyet vesznek el a monitoron. Az asztalon található elemek méretét beállíthatod, Windows 11 esetén, ha az asztalon jobb egérgombbal kattintva előhívod a képernyőbeállításokat. Itt egy csúszka segítségével megkeresheted a számodra legkényelmesebb méretet.

4. Kiterjesztések és a rejtett fájlok megjelenítése

Alapértelmezésben a Windows 11 úgy fog kezelni téged, mint valami megbízhatatlan tinédzsert, nem mutatja sem a kiterjesztéseket (pl.: .docx, .jpeg, .xls), sem a rejtett állományokat. Pedig a három-négy betűs fájlkiterjesztéseket fontos látni, ha tudni szeretnéd, pontosan milyen fájlt is vizsgálsz. Nem mindig elég azt tudni, hogy a „családi-nyaralás” egy képfájl, mert megosztás vagy nyomtatás előtt nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy egy JPG, GIF vagy éppen PNG fájlról van-e szó - és mekkora. Hasonlóképpen tudnod kell, hogy pl. az „arvisura.doc” nevű fájl a Microsoft Word 2003-as verziójával is olvasható, míg a pirézek.docx már újabb szoftvert igényel.

A beállításhoz nyisd meg a Sajátgépet. A sárga mappa ikonra kattintva rögtön a tálcáról is elérheted. Ezután kattints a nézet lapfülre, és pipáld be a fájlkiterjesztések és a rejtett fájlok megjelenítését. Miután az egyiket beállítottad, újra meg kell majd nyomni a „Nézet” gombot.

5. Telepíts Firefox, Google Chrome, Opera böngészőt

A Microsoft Edge böngésző, ami a Windows 10 mellé jár, könnyű, gyors és feltétlenül érdemes megfontolni a használatát. Aztán más mellett dönteni... :). Ha már hozzászoktál a Chrome vagy Firefox használatához, és jól bejáratott felhasználói fiókod van, megszokott bővítményeid, valószínűleg azonnal szeretnéd a kedvenc böngészőprogramodat használni. Így tudod alapértelmezésként beállítani:

Töltsd le és telepítsd a választott programot. 

6. Saját billentyűparancs minden alkalmazáshoz

Rengeteg időt spórolhatsz meg, ha nem az egérrel bogarászol a programjaid között. A beépített billentyűparancsok megtanulása mellett (pl. a Ctrl + T új lapot nyit a böngészőben) beállíthatsz billentyűparancsokat a kedvenc alkalmazásaid eléréshez is.

Írd be a keresőbe, hogy „futtatás”, majd az enter lenyomása után előbukkanó ablakba gépeld be a következőt: explorer shell:AppsFolder. Nyomj az OK-ra.

Jobb gombbal kattints a választott alkalmazásra, majd válaszd az ikon létrehozása opciót. Kattints jobb gombbal az asztali ikonra, majd a Tulajdonságokat választva írd be a Ctrl + Alt + Karakter formátumú billentyűparancsot. Azt javasoljuk, hogy olyat válassz, ami illik az adott programhoz, a Wordhöz tartozó billentyűkombináció lehet például Ctrl + Alt + W. Okézd le, és kész is vagy. Bármilyen gyakran használt feladathoz (pl. kedvenc weboldal megnyitása, képek vágása) beállíthatsz hasonló billentyűparancsot egy ingyenes alkalmazás, az AutoHotkey használatával.

7. Másold át vagy szinkronizáld az adataidat

Ugyan mi haszna egy új személyi számítógépnek, ha hiányoznak róla a legfontosabb dokumentumaid? Több módja is van annak, hogy egyik gépről a másikra áttedd a kulcsfontosságú fájljaidat. Ilyenek például:

  • OneDrive szinkronizálás: ha a One Drive-ban tartod a fájljaidat, automatikusan szinkronizálódni fognak, amikor bejelentkezel egy új gépre a Microsoft fiókoddal.
  • Dropbox vagy Google Drive: hasonlóan működnek más felhő alapú tárhelyszolgáltatások is, de ezek nincsenek eleve telepítve Windows alá.
  • Kézi másolás: egy pendrive segítségével másold át kézzel a fájlokat. Ez eltarthat egy darabig, ezért lehetőség szerint inkább a fentebbi megoldásokat javasoljuk.

8. Fölösleges a felesleges alkalmazások törlése laptopodról

Észrevehetted: a legtöbb forgalmazó telepakolja a gépedet mindenféle alkalmazással, amelyeket jó eséllyel soha nem fogod használni. Antivirus programok 30 napos próbaverziói, felesleges játékok és hasonlók – csak az erőforrásaidat pazarolják, ezért nem árt tőlük megszabadulni. Ezt legegyszerűbb a Gépház > Rendszer > Alkalmazások és szolgáltatások útvonalon végighaladva teheted meg.

9. Asztalod témájának megváltoztatása

Ha tetszik a háttérkép és színséma, ami alapértelmezésként be van állítva, akkor nincs okod lecserélni. A legtöbben azonban szeretjük kissé személyre szabni az operációs rendszer megjelenését. Így teheted meg: az Asztalon jobb gombbal kattintva válaszd ki a Személyre szabás opciót. Itt választhatsz egyetlen háttérképet, egyszínű hátteret vagy diavetítést is, vagy beállíthatod a tálcák, ablakok és a Start menü színét is, akár automatikus jelleggel, a háttérkép alapján is.

10. Iktasd ki az időpazarló zárolási képernyőt

Hacsak nem élvezed, hogy egy szép képet nézegethetsz minden alkalommal, amikor bekapcsolod vagy felébreszted a géped, a zárolási képernyőnek az égvilágon semmi haszna nincs. Ha kiiktatod, egyből a bejelentkezési képernyőn találod majd magad, ezzel megspórolsz pár felesleges kattintást vagy húzást. Így teheted meg:

  • Nyisd meg a Beállítás szerkesztőt: indítsd el a Futtatás parancsot a Start menüből vagy a Windows + R billentyűparancs lenyomásával, és gépeld be, hogy „gpedit.msc”.
  • Nyomj OK-t, a biztonsági figyelmeztetésnél add meg a szükséges engedélyeket, majd keresd meg a bal oldali „Számítógép konfigurációja” könyvtárfában „A felügyeleti sablonok\Vezérlőpult\Személyre szabás” helyet.
  • A személyre szabás mappát kiválasztva jobboldalt kattintsunk kétszer a „Ne jelenjen meg a zárolási képernyő”, majd engedélyezd.
  • Zárd be a Beállítás szerkesztőt, és indítsd újra a gépet.

Jó munkát és kellemes szórakozást a beállított új laptoppal

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopok.blog.hu/api/trackback/id/tr4118031886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása