energiatakarékos laptophasználat - akkumulátor élettartam - laptop üzemidő - szerviz budapest

laptopok

Használati útmutató a CPU Z programhoz

2021. február 22. - seoprcikk

guide-using-cpu-z.jpg

CPU Z program: ingyenes szoftver, amely információkat gyűjt a számítógép főbb eszközeiről, mint például a processzor neve és száma, kódneve, gyorsítótár-szintjei; az alaplap és a chipset; a memória típusa, mérete, időzítése és modulspecifikációi (SPD), valamint a magok belső frekvenciájának és a memória frekvenciájának valós idejű mérése. E programot gyakran letöltik a PR-re vagy laptopra annak megállapítására, hogy milyen processzor van telepítve a számítógépbe, és hogy bármikor megmérjék a CPU működési frekvenciáját. Tehát a CPU-Z egy ingyenes segédprogram, amellyel ellenőrizheti a memória és a processzor(ok) specifikációit és teljesítményét a rendszerben.

Ez a bejegyzés a CPU-Z használatát ismerteti a Windows rendszerben, és az eredmények értelmezésének módját. A program működését segít megérteni, hogy a processzor energiagazdálkodásának bármilyen formája van-e hatással a rendszerre. Futtatható emellett gyors szintetikus CPU-teszt is, amely hasznos a különböző processzorok és rendszerek összehasonlításához, értékeléséhez.

A CPU-Z használata Windows rendszerben

Ha még soha nem használta a programot, lépésenként kell haladnia. Ha laptopja használt, ellenőrizze előtte az akku töltöttségét.

  • A CPU-Z csendes telepítése
  • CPU-Z néma telepítés (EXE)
  • Töltse le a CPU-Z 1.93 telepítőt
    http://download.cpuid.com/cpu-z/cpu-z_1.93-en.exe
  • Töltse le a fájlt a (C: \ Downloads) címen létrehozott mappába
  • Nyisson meg egy emelt parancssort a jobb egérgombbal kattintva a parancssorra, és válassza a Futtatás rendszergazdaként lehetőséget.
  • Keresse meg a C: \ Downloads mappát
  • Írja be a következő parancsot:
    cpu-z_1.93-hu.exe / VERYSILENT / NORESTART
  • Nyomja meg az Enter billentyűt

Néhány pillanat múlva látnia kell a CPUID CPU-Z Asztal parancsikon megjelenését aStart menüben, az Installációs könyvtárban, valamint a Vezérlőpult Programok és szolgáltatások menüpontjában is megtalálhatja a bejegyzéseket.

A fenti információk gyors áttekintést nyújtanak a szoftver címéről, a gyártóról, a csendes telepítésről és a csendes eltávolítás kapcsolókról. A megadott letöltési linkek közvetlenül a gyártók webhelyére vezetnek. Folytassa az olvasást, ha további részletek és konfigurációk érdeklik.

A CPU-Z használatára vonatkozó utasítások

Hálózati adminisztráció – Ha a tudás hatalom, a CPUID CPU-Z programja szuperhősnek érzi magát. Ez az apró eszköz az egyik legjobb ingyenes szoftverként szerepel a számítógépes információk ellenőrzésére. A CPU-Z csak a Windows operációs rendszerben működik, hogy információkat gyűjtsön a számítógép néhány fő hardverkomponenséről.

Az információk nagyon részletesek, és a processzorra, az alaplapra, a memóriára, valamint a Windows és a DirectX rendszer általános információira összpontosítanak. Sajnos az akku nem kerül képbe.

Ebben a cikkben bemutatjuk Önnek ezt a segédprogramot, és felszereljük annak figyelemreméltó erejét a saját számítógépéhez.

A kezdéshez töltse le számítógépére a CPU-Z legújabb verzióját. Ezután kattintson duplán a letöltött .exe fájlra a CPU-Z telepítéséhez a számítógépre. A telepítési folyamat gyors, problémákat és extra alkatrészeket nem tartalmaz. (Ha nem akarja telepíteni a szoftvert, letöltheti a CPU-Z protokollt .zip formátumban, kivonhatja és futtathatja az .exe fájlt.) Szoftver parancsikont hoz létre az asztalon, kattintson rá duplán nyissa meg a megfelelő interfészt.

Az ablak fülként jelenik meg az információk kategóriák szerinti osztályozásához. A lapok felirata: CPU, Cache, Mainboard, Memory, SPD, Graphics, Bench és About.

Válasszon ki egy bizonyos lapot, majd a lapon egy sor információ található, beleértve azokat az információkat is, amelyeket soha nem ismert. Nem szabad, hogy túl sok adat szétszórja, arra kell összpontosítania, amit látni szeretne. Az alábbiakban további részleteket tudhatunk meg ezekről a fülekről.

A CPU fül tájékoztatást nyújt a számítógép processzorának feladatáról és specifikációjáról, például név, szorzó, szálak száma, aljzat száma, energiafogyasztás, technológia, pulzusszám stb.

Név: A processzor neve a számítógép képernyőképén Intel Core i3 4005U.

Kódnév: a CPU architektúra kódneve.

Max TDP: Maximális CPU energiafogyasztás.

Csomag: A CPU socket típusának minden egyes socket típushoz különböző számú csapja lesz. Ez a paraméter nagyon fontos, ha frissíteni kívánja a CPU-t, nem hozhat 1 processzor 478-as foglalatot az 1155-ös foglalathoz és fordítva. A TipsMake.com cikket tartalmaz a CPU-foglalatok meglehetősen részletes listájáról, erről többet is olvashat.

Technológia: a tranzisztorok technológiája. Ahogy az én példámban (22 nm), ez a szám is a lehető legkisebb, mert ez segíti a chipet abban, hogy több tranzisztort tartalmazzon, gyorsabban és hatékonyabban futva. Ez a technológia egyre jobban fejlődik, legkésőbb a CPU-k képesek voltak elérni a 14 nm-t (az Intel Coffee Lake szériája). A telefonon az Apple megkezdte 7 nm-es A12 processzorok gyártását eszközei számára.

Magfeszültség: A chip magjának feszültsége, ez a paraméter általában nincs rögzítve, mert a modern chipek gyakran a fogyasztási feszültséget állítják be, hogy áramot takarítsanak meg.

Specifikáció: A számítógép teljes CPU-neve.

Család: A chip fő architektúrája. Például az Intel 6-os családdal rendelkező CPU-ján a P6-os generáció (Pentium Pro, Pentium II, Pentium III és Pentium M – ugyanazzal a végrehajtási egységgel rendelkezik). Az Intel mikroprocesszoros chipjeinek listáját a Wikipédiában találhatja meg.

Modell: a család CPU-típusa, amelyet a számítógép tartalmaz. Példa a 15-ös családra (NetBrust generáció), a 0 modell a Willamette mag, az 1. modell a Willamette mag javult. A 2. modell az új technológiára épülő Northwood. A Model 3 a Prescott mag, 90 nm-es technológiával, a Model 4 továbbra is Prescott, de további fejlesztéseket tartalmaz, például a No-eXecute támogatást. Ez a modellszám alapvetően a CPU mag típusának azonosítására szolgál. Megtekintheti a modelljét a fenti Család szakasz linkjén, ha további információt szeretne a CPU-ról.

Léptető: Ez a szám határozza meg, hogy milyen lényeges fejlesztéseket hajtottak végre a magban, és mennyi újdonságot. Érthető, hogy a szoftveres javításokhoz hasonlóan ez a nagyobb szám azt jelenti, hogy sokszor javították, javítva az előző verziókkal.

Verzió: A kombinációs család, a modell és a Stepping meg tudja mondani a Revision nevet (be kell néznie az Intel által biztosított adatlapon). A Revision jóvoltából megtalálhatja a chipek közötti fejlesztéseket a Family és Model, de a különböző Stepping használatával. A CPU Revision, a CPU-Z segítségével pedig könnyen megismerheti a Revision nevet anélkül, hogy meg kellene keresnie az adatlapot. Ebben a cikkben a Revision példám a C0.

Utasítások: Ez a chip által feldolgozott szkriptek listája.

Magsebesség: CPU órajel, ez a paraméter a magfeszültséggel gyakran változik az energiatakarékosság érdekében.

Szorzó: Az impulzus együtthatója (más néven busz arány) meghatározza a belső órajel és a megadott külső impulzus arányát. Például ez a szám x10, akkor minden belső óraciklushoz 10 belső ciklust fog látni.

Busz sebessége: Busz sebessége.

3. szint: A gyorsítótár specifikációja, annál magasabb, annál jobb, mert a CPU kevésbé lesz túlterhelt a feldolgozás során. Minél magasabb a szint, annál gyorsabban fut a CPU.

Magok és szálak: Magok (vagy magok) száma és a CPU-szálak száma. Ez a szám általában páros szám, mivel a fotóimnál 2 mag, 4 szál van.

___________________________________

Pro és kontra: MacOS vagy Windows. -- Memória bővítés használt laptopon

Kérdés: hogyan lehet megmérni, hogy érdemes-e cserélni a használt laptop akkuját?

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopok.blog.hu/api/trackback/id/tr3018098802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása