energiatakarékos laptophasználat - akkumulátor élettartam - laptop üzemidő - szerviz budapest

laptopok

Tippek: laptop élettartam meghosszabítása

2023. január 22. - seoprcikk

Hogy a tovább maradjon üzemképes laptopod és akkuja

laptop-elettartam-tippek.jpeg

Akkumulátor üzemidő növelés, laptop élettartam 

Felhasználóként jól tudod: a laptop élettartam, illetve annak növelése, meghosszabbítása fontos tényező. Nem csak attól az összegtől kíméled meg magadat, amely egy új notebook megvásárlásával jár, de a környezetre is jótékony hatást gyakorolsz. Elsősorban azért, mert megpróbálod kihozni a legtöbbet a meglévő készülékedből, mielőtt újat vásárolnál. Sok esetben elegendő a már meglévő hardvereszközödet felgyorsítani, vagy egyszerűen csak odafigyelni néhány apróságra annak érdekében, hogy ne kelljen újat venned. 

Notebook élettartam növelése rendszeres tisztítással

Mint ahogy az autódnak és egyéb használati tárgyaknak, úgy a laptopodnak is kijár néha egy kis extra odafigyelés. A tisztítás fontos külsőleg is, de nemcsak az esztétikai szempontokra érdemes odafigyelni. A belső tisztítás elengedhetetlen a készülék élettartam-növelése szempontjából. A lerakódott por miatt jelentősen megnövekedhet a ventilátor és a processzor terhelése, ezáltal pedig sokkal gyorsabban elhasználódik a készülék. Nem is beszélve arról, hogy nemcsak a laptop lassulásán, de a hőmérséklet emelkedésén is észre fogod venni, ha nincs kitisztítva megfelelően. A felmelegedés pedig egyik hardvernek sem tesz jót.

Szakemberek azt szokták javasolni, hogy legalább évi két alkalommal szakszerű tisztításnak vesd alá az eszközt. Ez magában foglalja mind a processzor újrapasztázását, mind pedig a termék alapos belső tisztítását. A legtöbb laptopszerviz segítségedre lesz ebben és nem kell súlyos összegeket fizetni érte. A befektetés pedig garantáltan megtérül.

Se túlmelegedni, se lehűlni ne engedd táskagépedet

Minden mobil PC legnagyobb ellensége a hőség, ezért nyáron fokozottan érdemes odafigyelned, hogy hol használod. Ettől függetlenül nemcsak ebben az évszakban érdemel a laptop belső hőmérséklete fokozott odafigyelést, hanem úgy általában mindig. Amennyiben szobahőmérsékleten tudod tartani a gépedet, biztos lehetsz benne, hogy nemcsak a laptop akkumulátora lesz hosszabb élettartamú, de maga a készülék is. Mindig figyelj arra, hogy a laptop hűtőbordái ne legyenek porosak és csak nagyon rövid ideig használd meleg helyen az eszközt.

Ne hagyd kinn a teraszon, ha komolyabb lehűlés várható, az aksinak ellensége a fagy.

 

Mindig frissítsd az operációs rendszert, de ne terheld túl a processzort programokkal. Lemezkarbantartás

Hordozható számítógéped processzora fokozott odafigyelést igényel, ezért erősen javasoljuk, hogy mindig figyelj a háttérben futó felesleges alkalmazások megszűrésére.

Az operációs rendszer frissítése azonban fontos, elengedhetetlen a laptop biztonságos működéséhez, mint a lemezkarbantartás is. Különösen azért, mert az ideiglenes fájlok törlésével helyet szabadíthatsz fel és nem terheled vele feleslegesen a készüléket. Számtalan lemezkarbantartó programmal találkozhatsz az interneten, de egyébként a Windows-nak is van erre a célra beépített programja, amely könnyen kezelhető. Egyszerűen csak írd be a keresőbe, hogy lemezkarbantartó.

Laptop élettartam növelés az akku kímélésével

Tudd: az akkumulátor üzemidő kulcsfontosságú a laptopunk számára, ezért mindenképpen érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk rá. Hogyan tudod növelni az akku élettartamát? Egyrészt a már korábban említett hőmérséklet ugyancsak hatással van a laptop akkumulátorára is, ezért törekedjünk rá, hogy szobai hőrmérsékleten tartsuk a készüléket. Túl meleg és túl hideg esetén is károsodhat az akkumulátor. 

Abban az esetben, ha már esélyed sincs rá, hogy új életet lehelj a régi laptopodba, akkor is vannak alternatívák az új vásárlásán kívül. Mivel egy erős laptop mára már súlyos összegekbe kerül, érdemes elgondolkozni azon, hogy használt, de felújított készüléket vásárolsz. Ezek a használ laptopok megbízhatók, de az esetek nagy részében üzleti megfontolásból kerülnek értékesítésre. Ez pedig azt jelenti, hogy mind anyaghasználata, mint pedig tudásra lényegesen a középkategória fölé magasodnak. Ugyanakkor árban még mindig jobban jársz vele, mintha egy teljesen új készüléket választanál ki. A későbbiekben is lényegesen tovább tudod használni a készülékedet, semmint ha nem foglalkoznál vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopok.blog.hu/api/trackback/id/tr1118108194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása